Dirigent Anette Dean

Anette Dean (f.1993) er en ung, engasjert kordirigent og sanger fra Kristiansand. Våren 2020 fullfører hun sin 4-årig bachelorgrad i kordirigering ved Norges musikkhøgskole, hvor hun har studert under professor Vivianne Sydnes og Tone Bianca S. Dahl. Studieløpet har gitt henne internasjonale perspektiver gjennom utveksling til det prestisjefylte Sibelius akademiet, som er et av Europas ledende institusjoner for musikkutdanning, hvor hun fikk ukentlig oppfølging av Helsinki Kammerkors kunstneriske leder; professor Nils Schweckendiek.

I løpet av hennes studietid har hun fått god erfaring i dirigentfeltet. I pilotprosjektet til dirigentløftet for kordirigenter i 2019 ble hun en av få utvalgte til å delta, og fikk kyndig veiledning av Daniel Reuss. Våren 2020 dirigerte hun Oslo Symfoniorkester på mesterklasse hvor Kjell Seim coachet kordirigenter i orkesterdirigering. Anette har også vært aktiv deltaker på en rekke andre mesterklasser med blant annet Grete Pedersen, Justin Doyle og Florian Helgath, som har gitt henne verdifull praksis i arbeidet mot det profesjonelle arbeidslivet. I 2019-2020 ble hun tildelt Marit Tøndel Bodsberg som mentor gjennom koralliansens mentorprogram.

På tross av sin unge alder har hun allerede bred repertoarkunnskap. Hovedvekten ligger i acapella korstykker, men hun har også dirigert utdrag fra flere store verk som Rachmaninoffs All-Night Vigil, Poulencs Figure Humaine, Brahms requiem og Händels Messias. Hun har arbeidet med Gershwins Porgy and Bess, dirigert jazz-legenden Duke Ellingtons Sacred Concert for kor og storband i tillegg til en rekke tidlig musikk. Inspirasjonen hentes i muligheten til å oppdage ny kormusikk, dykke ned og bli kjent med dens skjulte skatter.

Anette har et drivende engasjement for musikere som søker utvikling. I privat regi har hun blitt innleid til å planlegge og gjennomføre dirigentopplæring for nybegynnere, samt vikariert i faget MDD på musikklinjen ved Vågsbygd vgs. I det kunstneriske arbeidet brenner hun for individets plass i fellesskapet. Hun jobber aktivt for å legge til rette for at alle skal oppleve følelsen av å ha bidratt, slik at resultatet blir fellesskapets resultat.

Med erfaringer fra Kvindelige Studenters Sangforening, Musikkhøgskolen kammerkor, Oslo Domkor og Norges Ungdomskor (2015-2020) er Anette også en rutinert kor og ensemblesanger. Hun leies inn som støttesanger til andre kor og synger stadig med Musikkhøgskolens vokalensemble.

I 2016 ble hun tildelt Kristiansand Kommunes kunstnerstipend for unge kunstnere under utdanning.

I mars 2020 ble hun så kunstnerisk leder og dirigent for Ensemble Dalí.