The Lapse of Time

“The Lapse of Time” er tittelen på bestillingsverket som Ensemble Dalí skal urfremføre i november 2013. Musikken er skrevet av Bjørn Morten Christophersen for kor, orkester, solister, kirkeorgel og elektronikk. Som bakgrunn for verket står både det grensesprengende og det estetiske i naturvitenskapen. Under denne fanen kan du holde deg fortløpende oppdatert om prosjektet.

Takk til alle våre støttespillere; Kulturrådet, Fritt ord, Stiftelsen Kjell Holm, TONO, Norges korforbund, Møre og Romsdal fylkeskommune, Ålesund kommune og Næringsutvalget i Kristiansund kommune.

Litt om komponisten: Bjørn Morten Christophersen (f. 1976) har en mastergrad i musikk fra Universitetet i Oslo, og Master of Arts i komposisjon for film og TV fra Kingston University i London. Han har komponert kor-, orkester- og kammermusikk for bl.a. Kristiansand Symfoniorkester, Oslo-Filharmonien, kammerkoret Schola Cantorum og flere andre ensembler. Han har også skrevet musikk til flere store TV-produksjoner i regi av NRK, såvel som for sceneoppsetninger.

Siden 2003 har Christophersen vært ansatt ved Universitet i Oslo, hvor han underviser i komposisjonslære. I 2010/2011 rekonstruerte han deler av den norske komponisten Johan Svendsens (1840-1911) tredje symfoni, på oppdrag fra Bergen Filharmoniske Orkester. Han har også samarbeidet med Kringkastingsorkesteret og Stavanger Symfoniorkester. Ensemble Dalí er stolte over at Christophersen nå vil samarbeide med oss om et stort verk. Les mer om komponisten her.

Librettoen i «The Lapse of Time» består av nennsomt bearbeidede utdrag fra Charles Darwins velkjente verk On the Origin of Species, boka som la grunnlaget for moderne evolusjonslære. Musikken er skrevet for kirkerommet, men er ikke ment som en provokasjon. Formålet er heller å vekke undring og ettertanke. Kirkeorgelet står sentralt i verket også fordi dette representerer de lange tidslinjer. Tonespråket kan kanskje best beskrives som moderne romantisk, og absoutt ikke vanskelig å lytte til.

Lørdag 12. og søndag 13. januar var det øvingshelg i Kristiansund med komponisten til stede. Sangerne fikk prøvesmake de to første satsene, og fikk samtidig mer kunnskap om bakgrunnen for det spesielle verket. Les mer om det inspirerende møtet i faksimile fra Tidens Krav nedenfor.

Tidens Krav 15. januar 2013

I februar hadde vi vår andre prøve viet i sin helhet til bestillingsverket, og denne helgen fikk vi virkelig testet oss selv på rytme og presisjon. Vi konstaterte at vi fortsatt hadde en solid jobb å gjøre, uten at vi mistet motet av den grunn. Heller tvert imot! Planen for urfremføring i november begynte å ta form. Før sommeren hadde vi igjen besøk av komponisten, en stor inspirasjon for oss alle.

Første øvingshelg etter sommerferien kunne vi konstatere at vi er i rute, og at dette kommer til å bli en stor opplevelse både for oss og publikum. Verdenspremieren kan du få med deg lørdag 2. november kl 19:30 i Kirkelandet kirke. Søndag 3. november kan du nyte verket i Ålesund kirke kl 17:00. Billetter kan forhåndskjøpes på Billettservice.

The Lapse of Time:

Part I: Watch the sea at work

Part II: Struggle for life

Interlude 1: Mistletoe

Part III: Change

Part IV: Extinction

Interlude 2: Bones

Part V: Natura non facit saltum

 

Forhåndsomtale fra Tidens Krav lørdag 26. oktober 2013; side 1/2 og side 2/2.

Forhåndsomtale fra Adresseavisen lørdag 2. november finner du her.

Anmeldelsen som stod i Tidens Krav mandag 4. november kan du lese her.