From a single stem

extinction

Fjerde sats – Extinction – er en farverik og sydende variasjonssats. En hyllest til de utdødde arter. Alt levende er uløselig bundet til dem. Like the branching of a great tree, from a single stem. Men etter hvert som noen arter dør ut og forsvinner, økes gapet mellom de gjenlevende artene. Likevel er de i evighet knyttet sammen gjennom sitt felles opphav, en felles livskraft. Denne kraften manifisterer seg i stadig nye former.

I starten kan treet fremstå nakent og skjørt. Vinden rasler i grenene, som en dyp og rolig respirasjon. Forgreiningene vokser seg snart sterkere og fyldigere. Livspusten kan fortsatt fornemmes i bakgrunnen, men det sydende livet dominerer mer og mer. Den endelige forløsningen blir vakker og mektig. All living species connected with parent-species, connected with more ancient species. Et ufattelig antall ledd og forgreininger. Fortsatt den samme livskraftige kjeden. Alle leddene har eksistert på denne jorda. Den samme livskraften ligger til grunn. Hvilken fantastisk relasjon mellom det levende og døde!