Bou-ou-ou-ou… Bones!

bones

Etter fjerde sats følger et maskulint interludium. Skrevet a cappella for mannskor og barytonsolist. Begeistring, engasjement og humor er beskrivende stikkord. Bones! In the wing of the bat. In the flipper of the seal. Forunderlig! Den samme bestanddelen gjenfinnes da vitterlig hos vidt forskjellige arter. Rikitgnok i ulike former. Like fullt gjenkjennbart; i flaggermusens vinger, selens luffer, nisens ryggfinne, hestens bein, apens armer, menneskets hånd. Bones! Inherited from a common progenitor.

Og herrenes begeistring slutter ikke der; hos muldvarpen og andre gravende gnagere er øynene ofte skrumpet inn og nesten helt dekket av hud og pels. I enkelte tilfeller har naturlig utvalg – over tid – medvirket til at slike underjordiske vesener rett og slett er komplett blinde. Remarkable fact! Like fascinerende er erkjennelsen av at det som opprinnelig var en svømmeblære på ett stadium i evolusjonskjeden, gradvis har skiftet form og gitt opphav til en pustende lunge. Hvilke funn!